Wydrukuj

Oświadczenie Zarządu Polskiego Związku Kajakowego

Uprzejmie informujemy, iż Zarząd Polskiego Związku Kajakowego w trybie online w dniu 11 czerwca podjął decyzję o zawieszeniu w prawach zawodnika Kacpra Sztuby. Powodem tej decyzji jest szkalowanie Polskiego Związku Kajakowego poprzez podawanie nieprawdziwych informacji dotyczących manipulacji systemem kwalifikacji do Igrzysk Olimpijskich w Paryżu.

Kacper Sztuba w dniu 9 czerwca 2024 w godzinach wieczornych opublikował w mediach społecznościowych post, w którym w sposób wysoce krzywdzący, a przede wszystkim niezgodnie z prawdą zarzucił PZKaj rzekomą manipulację przy ustalaniu zasad kwalifikacji olimpijskich na dwa dni przed startem. Nie było to pierwsze tego typu zachowanie zawodnika.

Sprawa zachowania Kacpra Sztuby zostanie skierowana do Komisji Dyscyplinarnej Polskiego Związku Kajakowego. Po zbadaniu sprawy przez w/w komisję Zarząd Polskiego Związku Kajakowego rozpatrzy ewentualne skierowanie sprawy do sądu w związku z naruszeniem dóbr osobistych PZKaj.